Ugyan a vízlágyítás és a víztisztítás két egymástól drasztikusan eltérő dolog, de gyakran keverik, mint a szezont és a fazonnal. Valamelyest vannak közösnek gondolható találkozási pontok, de tényleg gyökeresen eltérő dolgokról van, amit neked sem kellene keverned. Olvasd el ezt a cikket, amiben tisztázni próbáljuk a víz lágyítása és a víz megtisztítása közötti lényeges eltéréseket, mielőtt félreértések áldozata leszel.

Habár nem egy ringben játszanak, hiába a víz kezeléssel kapcsolatos mind a kettő, de most próbáljuk összevetni ezt a két vízkezeléssel kapcsolatos dolgot. Már most tudható, hogy nem teljes mértékben fog sikerülni, de mégis sok félreértést oszlat el az érdeklődőkben. Ha ezt a két eltérő dolgot kevered, akkor borítékolható a csalódottságod.

Vízlágyítás

A vízlágyítás napjainkban már teljesen elfogadott vízkezelési eljárás, aminek segítségével általában a teljes ingatlan bemeneti vizét lágyítják. Ez gyakorlatilag  azt jelenti, hogy a lakás/ház csöveiben keringő vízből eltávolítják a vízkövet/vízkeménységet. Így a szaniterek és a berendezések nem találkoznak vízkővel (bizonyos esetekben pedig nem olyan formában mint alap állapotban), ami nem tud lerakódni rajtuk/bennük és így nem okoznak vízkő foltokat és nem vízkővesítik el a fűtőszálakat és egyéb alkatrészeket például a mosógépekben, kávéfőzőkben, illetve kímélik még a többi háztartási gépet is.

Használata tehát nem az emberek egészségének, hanem a gépek és szaniterek épségének megőrzésé érdekében hasznos. Habár lágyabb vízben állítólag kellemesebb zuhanyozni…

Alternatív fajtáiról ezt írja írja a Wikipedia:
  • Kémiai vegyszerek alkalmazása, ezzel csökkentve a víz keménységi szintjét.
  • Az ioncserén alapuló vízlágyító készülékek használata, amelyek a kalciumot és a magnéziumot kivonják és nátriummal helyettesítik. Ezáltal csökkentve a víz keménységi szintjét. (Ez a módszer a legelterjedtebb a háztartási vízlágyítási eljárások tekintetében)
  • Nagyfrekvenciásjel-kibocsátáson alapuló készülékek használata, amelyek nem csökkentik ugyan a víz keménységi szintjét, de folyamatos impulzusokkal elérik, hogy a sók (ásványi anyagok) ne tudjanak letapadni, és így tönkretenni más gépeket.
  • Létezik egy kétes, tudományosan nem bizonyított megoldás is, a mágneses elv. Elméletileg a mágneses tér hatására a sók (ásványi anyagok) nem válnak ki, nem rakódnak le, hanem mikrokristályokká alakulva távoznak a rendszerből. De a működésére nincs tudományos bizonyíték, így nem garantálható a siker.
  • Valamint az utóbbi időben elterjedt a polifoszfátos vízlágyítás is, ami közvetlenűl a mosógép elé helyezve fejti ki jótékony hatását.

Tehát a háztartásokba leginkább elterjedt vízlágyító berendezések a központi víz bekötésre vannak rákötve és az egész bekötés által ellátott vízhálózat vizét lágyítják. Nagyrészt ezek a berendezések a víz lágyítására regenerálható, ioncserélő gyantával ellátott rendszert használnak.

 A háztartási vízlágyítókban elterjedtebb megoldás a kalciumot és magnéziumot nátriumra cseréli. Ez mosáshoz, vasaláshoz tökéletes, emberi fogyasztásra viszont nem ajánlott. Előnye, hogy ez a gyanta tömény konyhasóoldattal egyszerűen regenerálható. A modernebb megoldás a kevert ágyas gyanta, ami a kalciumionokat és magnéziumionokat hidrogénionokra és hidroxidionokra cseréli. Ez iható, akváriumokban használható és virágok locsolására is alkalmas vizet állít elő, regenerálni viszont tömény savakkal és lúgokkal kell. 

A legelterjedtebb vízlágyító berendezések működésének az a lényege, hogy az ioncserélő gyanta lágyítja a vizet, ami folyamatosan veszít a vízlágyító képességéből (a kapacitása erősen függ a kezelendő víz keménységétől). Manuálisan programozható átfolytliterszám után viszont egy gyantás egységet körülvevő „sós folyadék” regenerálja az ioncserélő gyantát, ami így újból képes ellátni a feladatát. A felhasználó határozza meg, hogy mennyi idő után (azaz átfolyt literszám) regenerálódjon a gyanta, ami sok kísérletezgetést igényel, hiszen a vízkeménységre sincsenek kőbevésett általános értékek. Valahol keményebb a víz és van ahol még annál is keményebb J

A vízlágyító berendezések esetében tehát nem a víz tisztasága, hanem a vízkő megszüntetése/csökkentése az elvárt cél, nem a víz tisztaságának növelése, azaz valamely vízszennyezési forrás csökkentése/megszüntetése.
Érdemes megjegyezni, hogy az elterjedt, beépíthető vízlágyítók ioncserélő gyantájuknak köszönhetően „kicseréli” kalcium ionokat nátriumra. Az így lágyított vizet rendszeresen fogyasztani pedig nem egészséges. Vagyis, ha ilyen lágyítóval rendelkezel, vagy a későbbiekben tervezed a vásárlását, akkor mindenképpen érdemes egy ozmózis víztisztító berendezést üzembe állítanod, hogy biztonságosan fogyaszthasd otthonodban a vezetékes csapvizet.

Ugyan sok víztisztítós webáruház kínál vízlágyító berendezéseket is, de mint látható nem elégítik ki ezek a berendezések a víztisztítással szemben támasztott követelményeket, mert mint fentebb olvashattad, nem a víz tisztasága a feladata. Csupán egy részfeladatot lát el a vízkezelésben, ami vízkő eltávolításában ki is merül.

Mi nem foglalkozunk vízlágyítással (csak kiegészítőegységekkel), pont azért, hogy jól szétválaszthassuk a két vízzel kapcsolatos témát.

Víztisztítás

A víz tisztítása azt jelenti, hogy a bemeneti vizet valamelyik szennyezőanyag(ok)tól megtisztítjuk, azaz eltávolítjuk belőle, megszűrjük. Most nem megyünk bele a központi és az ivóvíztisztító berendezések közötti hatalmas eltérésekbe (pedig ott is rengeteg félreértés van), hanem az ivóvíztisztítókról beszélünk. Nevéből adódóan az ivóvíztisztítók az ivóvizet tisztítják meg, ebben természetesen nincs benne a mosogatóvíz, tisztálkodásra szánt víz, de még a WC öblítő víz sem (ezért ivóvíz tisztító).

Az ivóvíztisztító berendezések csak azt a vizet tisztítják meg, amit később megihatunk, vagy főzhetünk belőle. Itt már szembesíthetünk küllőmben a központi víztisztítás és az ivóvíztisztítás közötti hatalmas kapacitás különbséggel. Az ivóvíztisztító berendezéseket úgy értsd, hogy 0,6-3 liter/perces csapolási sebességet képesek garantálni típustól és szűrési résmérettől függően. Így már könnyen belátható, hogy a kád feltöltésére és a zuhanyzó víz tisztítására csekély mértékben sem alkalmasak. Arra zuhanyszűrő megoldásokat javasoljuk…

Víztisztító berendezéseket mi elhelyezkedésük és vízszűrési képességük szerint kategorizáljuk, de alapjában véve vegyi és mechanikus szűrés a két nagy területük. Általában pedig a vízszűrő berendezések egyesítik ezeket a szűrési eljárásokat a nagyobb hatékonyság érdekében. Természetesen itt sem mindegy a szűrőközeg anyaga és nagysága, de felhasználót ez nem kell, hogy nagyon izgassa. Természetesen bele lehet menni a boncolgatásba, de valóban felesleges. Az elterjedt modellekre érdemes „csomagként” tekinteni, ahol már egy víztisztító berendezésben megkapjuk azt, ami a vezetékes csapvíz egészségesebb ivóvízzé tételéhez kell.

Mi így kategorizáljuk az ivóvíztisztító berendezéseket.

 

Csapra szerelhető asztali ivóvíztisztítók

A konyhai mosogatócsapra könnyedén felszerelhető berendezések, amelyek a vízszűrő kancsó használatánál kedvezőbb fenntarthatóságúak. Már ezek használatával jelentős javulást érhetünk el  vezetékes ivóvíz hálózaton. Alapszinten aktívszenes szűrőbetét, jobb esetben PP (5 mikronos) mechanikai szűrőbetéttel, legjobb esetben a kerámia szűrőegységgel (0,2 mikron) szerelt aktívszén kombinációjú szűrőbetéttel.

Beépíthető víztisztítók

A mosogató alá kell őket beépíteni. Általában többlépcsős vízszűrést képesek garantálni. Itt hatalmas szórások lehetnek kezdve a sima aktívszén+5 mikronos kombótól az ultraszűrős 0,02 mikronos kapilláris membránnal szerelt modellekig. Ezeknél a modelleknél fontos még a szűrési lépcsők száma Is, ami 1 és 6 között is lehet. Minél több annál jobb, hiszen a víztisztításban még mindig a vízszűrő közeg nagysága és szűrőrétegek specifikussága a meghatározó.

Ozmózis rendszerű víztisztítók

0,0001 mikronos résméretű ozmózis membránjának köszönhetően 95-98%-os vízszűrést biztosít. A rendszer része a membrán védelmére szolgáló durvább mechanikus és vegyi szűrők is.
Ezeknél a berendezéseknél is nagy a kavar, de most elég ha azt tudod, hogy ez a legfinomabb minőségű vízszűrés, ami jelenleg egyeduralkodó ebben a szűrési tartományban. Megszűr MINDENT a bemeneti vízből, ami nem tisztán és biztonságosan H2O.
Mivel az ozmózis víztisztítók a legösszetettebb ivóvíztisztító rendszerek, ezért természetesen több paraméter is szerepet játszik az optimális működésükben.

Tehát még egyszer, víztisztító berendezésekre úgy gondolj, hogy ivóvíztisztító. Most már remélem sikerült tisztába tenni a vízlágyító és a víztisztító közötti hatalmas eltéréseket.

Hasonlóság

Mint látható a vízlágyítás és a víztisztítás egy lapon sem említhető, de mégis van egy nagyon kis mezsgye, amikor víztisztító lágyítja is a vizet (nem a vízlágyító tisztítja is).

Ez a vékony mezsgye pedig az ozmózis víztisztító berendezéseknél domborodik ki. A tisztán ozmózis rendszerű (tehát nem bypass szeleppel szerelt hulladék) ozmózis víztisztítók elméleti szűrési résmérete 0,0001 mikron. Ez olyan kicsi, hogy 95-98%-ban megszűri a bemeneti vizet, így az ásványi anyagokat is.

Az ozmózis víztisztítón kívül még az olyan egyszerűbb beépíthető berendezések is lágyítják a vizet, amelyek valamilyen vízlágyító (általában gyantás) egységgel rendelkeznek.

Mivel már tudjuk, hogy a vízkő is ásványi anyag (ezért is óvatosan az ásványvizekkel), tehát egyértelmű, hogy a kimeneti vizünk lágy víz lesz, azaz az ozmózis víztisztító lágyítja is a vizet, de csak ivó és főzővíz kapacitásnak megfelelően. Tehát nem az egész ingatlan vizét lágyítja, hanem csak azt, amit megiszunk és amiből főzünk.

Egy ozmózis víztisztítóra (és a gyantás egységgel szerelt egyéb víztisztító berendezésekre) nem úgy kell tekinteni, mint egy vízlágyítóra, hanem egy annyira hatékony vízszűrőre, ami a szűrési résméreténél fogva természetesen a vízkövet alkotó ásványi anyagokat is könnyedén megszűri alacsony kapacitásérték mellett, ami az ivó és főzővíz szükségletünket el tudja látni, de a tisztálkodásét már nem.

Érdekesség még, hogy egyes víztisztító berendezések alkalmaznak gyantás egységet is, ami az a céljuk, hogy még finomabbá és lágyabbá (sejmesebbé) tegyék a víz ízét és érzékelését. Nálunk ilyen a SPARTACO ULTRA, de használatos vízszűrő kancsókban is. Ezek tehát ugyan lágyítják a vizet, de kapacitás értéküknél fogva, nem nevezhetjük őket valóban vízlágyítónak.

Következtetés:

A vízlágyítással a berendezéseinket, mig a víztisztítással saját magunkat kíméljük.
Számunkra érthetetlen, hogy a vízlágyítás miért elterjedtebb és elfogadottabb, mint a sokkal eredményesebb és több pozitívumot biztosító háztartási ivóvíztisztítás.

Tehát ha a gépeit akarja kímélni, akkor vízlágyítót vásároljon, ha viszont saját magát, pénztárcáját és a környezetét, akkor a víztisztító berendezések mutatkoznak jó választásnak.

Ivóvíztisztító berendezést (amit csak egyszerűen víztisztítónak hívnak) nem központi vízlágyításra találták ki. Sem szűrési eljárásban, sem kapacitásában nem képes ellátni az ilyen irányú elvárásokat lakossági méretben.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.Süti – Cookie kezelése A jelen Süti (angolul Cookie) Szabályzat (a továbbiakban: cookie) a viztisztitodiszkont.com, avagy Spartaco Kft. mint szolgáltató (“Szolgáltató”) által üzemeltetett honlap használatára vonatkozó cookie feltételeket tartalmazzák. A weboldal kialakításánál figyeltünk a cookie-k további felhasználására vonatkozó előírásokra. Ezen használatra vonatkozóan az alábbi előírásokat vettük figyelembe és ezeknek megfelelően használjuk:2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról 2002/58/EK irányelv (2002. július 12.) az elektronikus hírközlési ágazatban a személyes adatok kezeléséről, feldolgozásáról és a magánélet védelméről (“Elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv”) Kérjük, hogy a dokumentumot figyelmesen olvassa el és csak akkor vegye igénybe szolgáltatásomat, amennyiben minden pontjával egyetért és azokat önre (a továbbiakban: Felhasználó) nézve kötelező érvényűnek elfogadja. Felhívjuk figyelmét, hogy jelen szabályzat csak az adott weboldalon történő cookie-kezelésre vonatkozik. Amennyiben ön a honlapon található, külső irányba történő hivatkozásra kattint, akkor keresse meg és olvassa át azon weboldal saját szabályzatát is.A cookie / süti A cookie vagy süti jelentése: file-ok vagy információ darabkák, amelyeket internetes böngészője ment le honlapunkról és tárolja azokat az Ön gépén. Ezeknek a cookie-knak a segítségével ismeri fel a honlapunk anyagait tároló szerver számítógép a honlapunkra történő visszalátogatásakor, hogy Ön már járt a honlapjainkon.A legtöbb internetes böngésző alapbeállításából kifolyólag elfogad cookie-kat. Ha úgy gondolja, átállíthatja böngészőjét, hogy a cookie-kat visszautasítsa vagy figyelmeztesse Önt arra, hogy cookie-kat küldtek az Ön gépére. Weboldalunk használ ilyen cookie fájlokat, egyes funkciók biztosítása érdekében vagy csupán kényelmi okok miatt. Az általunk használt cookie-k nem terhelik, lassítják és nem okoznak kárt az Ön számítógépében.Az oldal Harmadik féltől származó cookie-k, sütik használata is történik a weboldalon. A cookie-k, sütit törölhetőek és tilthatóak a böngészőkből. Továbbá le is tilthatóak a sütik, cookie-k. Ezen beállításairól a böngésző hivatalos weboldalán talál információt.Mi a cookie-k célja? Többféle célra is használjuk ezeket a technológiákat, például a Felhasználó számára legrelevánsabb tartalom vagy hirdetés megjelenítésére; termékeink és szolgáltatásaink továbbfejlesztésére; valamint szolgáltatásaink biztonságának megőrzésére. Az általunk használt cookie-k, képpontok és egyéb hasonló technológiák pontos neve a szolgáltatások fejlesztésével és frissítésével időről-időre változhat.Hogyan keletkezik a cookie? Először a kliens gép küld egy kérést a kiszolgáló irányába. Ekkor a kiszolgáló létrehoz egy egyedi azonosítót és ezt eltárolja a saját adatbázisában, majd az így létrehozott cookie-t az összes információval visszaküldi a kliensnek. Az így visszakapott információs cookie eltárolódik a kliens gépen.Hogyan használódik a cookie? Amikor a kliens gép újra kapcsolatba lép a kiszolgálóval már hozzácsatolja az előzőleg már létrehozott és eltárolt cookie-t. A kiszolgáló összehasonlítja a kapott és az általa tárolt cookie tartalmát. Ez által könnyedén azonosítja pl. a regisztrált felhasználót.Milyen cookie-t használunk? Többféle cookie van használatban, de minden weboldal másféle típusúakat használ. Honlapunk általában csak az alábbiakat használja, de a fejlesztések alkalmával előfordulhat, hogy az eddigieken felül újabb fajtákatt is alkalmazunk.Munkameneti/Átmeneti cookie:ezek a cookie-k csak átmenetileg kerülnek az ideiglenes memóriába, ameddig a felhasználó az oldalon navigál. Amikor a felhasználó bezárja a böngészőt a cookie törlődik. Ezek a cookie-k nem tartalmaznak személyes adatokat és nem alkalmasak arra, hogy a látogatót beazonosítsa. Tárolt/Állandó cookie:ezek azok a cookie-k, amelyek minden alkalommal használatba kerülnek, amikor a felhasználó az oldalra látogat. A cookie-k fajtája alapján az alábbiak szerint használhatjuk ezeket: Analitika/Elemzés:ez mutatja meg, hogy a weboldalon belül merre járt, milyen termékeket nézett meg, mit csinált. A cookie élettartamától függően marad a kliens gépen. Olyan funkciók használhatják, mint például a Google Analytics vagy a Youtube. Ezek a cookie-k nem tartalmaznak személyes adatokat és nem alkalmasak arra, hogy a látogatót beazonosítsa. Közösségi hálózatok:lehetővé teszi, hogy könnyen hozzáférjen a közösségi média hálózatokhoz, megoszthassa véleményét, termékeink információit másokkal. olyan harmadik fél által nyújtott funkciók használhatják, mint például a Facebook, Twitter, Google+, Pinterest vagy a Youtube. Ezek a cookie-k tartalmazhatnak személyes adatokat és alkalmasak a látogató beazonosítására. Média:ezek segítségével képes például videókat megtekinteni az oldalon. Olyan harmadik fél által nyújtott funkciók használják, mint például a Youtube. Ezek a cookie-k nem tartalmaznak személyes adatokat és nem alkalmasak arra, hogy a látogatót beazonosítsa. Funkcionális:ez mutatja meg, hogy a felhasználó járt e már az oldalon és azt milyen eszközzel tette. Megjegyzi a felhasználó nevet, jelszót, választott nyelvet, tartózkodási információkat. Ezek a cookie-k tartalmazhatnak személyes adatokat és alkalmasak a látogató beazonosítására. Reklám:ezek segítségével az érdeklődésének megfelelő információkat, hírleveleket tudok küldeni a felhasználónak. Ezek a cookie-k tartalmazhatnak személyes adatokat és alkalmasak a látogató beazonosítására. A Cookie-k fajtáival és teljes mértékű funkciójukat leíró információkkal kapcsolatban keresse fel a www.allaboutcookies.org weboldalt.Hogyan történik a Cookie-k kezelése? Különféle módokon, de a kliensnek lehetősége van többféle módon beállítani a cookie-k kezelésére vonatkozóan böngészőjét. Általánosságban elmondható, hogy az alábbiak szerint háromféle módon állíthatóak be a böngészők:Minden cookie elfogadása Minden cookie elutasítása Minden egyes cookie használatról értesítés kérése A cookie-k beállításaival kapcsolatban érdemes körülnézni böngészője „Opciók” vagy „Beállítások” menüjében vagy igéybe venni keresője „Segítség” menüjét. A leggyakrabban használt böngészők beállításaival kapcsolatban segítséget nyújthatnak az alábbi weboldalak.Internet Explorer Firefox Chrome Fontos megjegyezni, hogy a weboldal cookie kezeléssel készült. Amennyiben a kliens részlegesen vagy teljes egészében letiltja ezek használatát, megakadályozhatja a weboldal működését. Amennyiben ez így történik, lehetnek olyan funkciók és szolgáltatások, amelyeket nem fog tudni igénybe venni teljes, vagy részleges mértékben.Akkor is használunk cookie-kat, ha nincs a Felhasználónak regisztrált fiókja, illetve ha kijelentkezett a fiókból. Ha például a Felhasználó kijelentkezett a fiókjából, a következők megkönnyítésére használunk cookie-kat:levélszemetet (spam) küldők fiókjainak azonosítása és letiltása a fiók helyreállítása, ha esetleg elvesztene a hozzáférés további biztonsági funkciók biztosítása, mint például a bejelentkezési értesítések és a bejelentkezés-jóváhagyások kiskorú személyek hamis születési dátummal való regisztrálásának megakadályozása az oldalon és máshol megjelenített hirdetések megjelenítése, kiválasztása, értékelése, mérése és értelmezése (a társvállalkozásaink vagy partnereink által vagy nevében megjelenített hirdetéseket is beleértve) elemzési információk összeállítása azokról a személyekről, akik szolgáltatásainkkal, valamint hirdetőink és partnereink weboldalaival érintkezésbe lépnek. A szolgáltatások és használóinak rosszindulatú tevékenységekkel szembeni védelem érdekében akkor is elhelyezünk cookie-kat, ha nincs a Felhasználónak fiókja regisztrálva, de ellátogatott a webhelyünkre. Például ezek a cookie-k segítenek észlelnünk és megakadályoznunk a szolgáltatás megszakítását célzó támadásokat, valamint a hamis fiókok tömeges létrehozását.Ha a böngészőben, vagy a készüléken vannak cookie-k, le tudjuk olvasni az adott cookie-t, amikor közösségi modullal rendelkező weboldalra látogat. A Közösségi honlapok (Facebook, Twitter, LinkedIn, GooglePlus) által létrehozott cookie-kért azon oldalakat üzemeltető felel, melyről az adott közösségi oldal honlapján tud informálódni.

Bezárás